Niet enkel technologie zorgt de dag van vandaag voor afleiding tijdens het rijden. Slaperig rijden is net zo gevaarlijk! Het vermindert niet enkel je alertheid en focus op de weg. Het is vaak ook de oorzaak van potentiële letsels na een ongeval, mocht je in slaap vallen achter het stuur.

 Wanneer je toch het gevoel hebt dat je in slaap gaat vallen, probeer dan zo snel mogelijk aan de kant te gaan staan voor een dutje. Deze 7 applicaties kunnen je helpen je alertheid tijdens lange ritten of late avonden te verbeteren.

  1. Anti Drowse (iOS)

De werking van deze applicatie is simpel en effectief. Bij het begin van je rit laat je weten hoeveel uren je onderweg bent. De app zal tijdens de rit regelmatig geluiden maken om je wakker te houden. Dit staaltje technologie is zeer handig omdat je niet weet wanneer het geluid zal afgaan. Een onverwacht alarm bevordert alertheid door het ontwikkelen van verwachting in je geest.

2. Anti Sleep Driver (Android)

Het doel van de ‘Anti Sleep Driver’ is het tonen van een sterk blauw licht. Dit is even effectief als een tas koffie bij het wakker worden. Het nut van dit lucht werd onderzocht in wetenschappelijk onderzoek maar je zal het zelf ook wel ontdekken.  Natuurlijk wil je niet voortdurend naar je smartphone kijken wanneer je aan het rijden bent maar deze applicatie kan je helpen wakker te worden na een pauze.

3. Driver Alarm (iOS)

Het Driver alarm vervult de functie van co-chauffeur wanneer je alleen onderweg bent. Hij controleert je ogen wanneer deze tekenen van slaap beginnen te vertonen. De enige voorwaarde is dat je je smartphone daar moet plaatsen waar het je ogen kan zien. Zoek een plekje dat je tijdens het rijden niet zal afleiden. De applicatie detecteert ogen die geopend zijn, wanneer ze sluiten klinkt een luid alarm om je wakker te maken.  Wanneer je onderweg bent met meerder personen zal de applicatie ook andere ogen detecteren, hierdoor zullen de medepassagiers ook niet in slaap kunnen vallen.

4. Stay Awake Pro  (iOS)

Deze applicatie biedt naast een alarm, wat extraatjes die je het gevoel geven dat je niet alleen moet rijden. Je kunt waarschuwingen instellen om wakker te blijven maar de meest nuttige eigenschap is de “Talk to me” optie. Een vrouwelijke stem met de naam Victoria zal je vragen woorden voortdurend te herhalen, wanneer het toestel merkt dat dit niet meer gebeurt, gaat er een alarm af. Door de herhalingsoefening wordt je niet voortdurend afgeleid door je smartphone of de stem. ‘Stay Awake Pro’ heeft ook een interactieve touch-optie die kan gebruikt worden voor andere situaties zoals het wakker blijven tijdens een vergadering. Voor je eigen veiligheid gebruik je dit best niet tijdens de rit.

5. Coffeewake (iOS)

Deze applicatie zal vanuit je broekzak ervoor zorgen dat je alert blijft tijdens het rijden. Je zal kleine schokken krijgen die je smartphone doen trillen waardoor je gefocust blijft. Hierdoor zal je telefoon uit het zicht blijven en geraak je dus ook niet meer afgeleid. Deze app is handig voor chauffeurs die willen luisteren naar muziek en tegelijkertijd alert willen blijven. Je kan zelf de frequentie van de schokken bepalen naar je eigen behoeften.

6. Stay Awake While Driving (Android)

‘Stay Awake While Driving’ maakt gebruik van een reset-knop om de chauffeur gefocust te houden. Wanneer je een bepaalde tijd niet op de knop duwt zal de applicatie met lampjes flikkeren en lawaai maken om je wakker te maken. Wees wel voorzichtig met het tikken op je smartphone, wanneer dit je te hard afleidt stop er dan meteen mee. Het mag je niet meer afleiden dan het veranderen van een radiostation.

7. Drive Awake (iOS and Android)

Drive Awake is vergelijkbaar met de ‘Driver Alarm’ app omdat het je ogen detecteert. Ook deze applicatie maakt lawaai wanneer je je ogen sluit. In tegenstelling tot zijn collega is deze applicatie zowel beschikbaar op Android als iOS. Het bevat ook een tweede functie. De app is gemaakt door Café Amazon waardoor je wordt doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde tankstation wanneer je dreigt in slaap te vallen.

Leave a Reply