Het wordt sneller donker buiten, je raakt verveeld wanneer je weeral moet beginnen krabben aan je voorruit en waarom ben je altijd zo moe? Wel, je hebt last van een winterdip. Tijdens de laatste maanden van het jaar zorgt het koude weer voor futloosheid bij veel Vlamingen. Je krijgt heel vaak de neiging om jezelf terug te trekken en een winterslaap te houden. Onderstaande lijst geeft enkele symptomen van een winterdepressie weer.

  • Je vecht voortdurend tegen de vermoeidheid en hebt een overmatige behoefte aan slaap. Hoe meer slaap hoe liever! Het wordt stilaan een vicieuze cirkel waarin je niets liever wilt doen dan je in bed kruipen.
  • Je bent zeer prikkelbaar en tracht sociaal contact op alle manieren te vermijden. Dit is natuurlijk minder plezierig voor je omgeving.
  • Je eetlust neemt in grote mate toe. Bovendien snak je naar fastfood of een reep chocolade. Gezonde dingen die zijn voor in de lente!
  • Je verliest interesse in nieuwe uitdagingen en klampt je vast aan dingen die vanzelfsprekend zijn en makkelijk of snel kunnen gebeuren. Een winterwandeling wordt vervangen door een avond in de zetel met warme chocomelk.

Uiteraard is er voor ieder probleem een oplossing daarom geven we je enkele handige tips om de winter positief door te komen. Voor je het weet zit je terug op een terras te genieten van de lentezon!

  • Pik ieder zonnestraaltje mee! Vitamine D is enorm belangrijk voor je lichaam. Ga naar buiten en probeer te genieten van de zon. Je zal verrast zijn over wat het doet met je lichaam en je energie. Wanneer de zon toch niet wilt verschijnen probeer dan even langs te gaan bij je plaatselijke apotheker, een potje vitamine D doet wonderen!
  • Jump for Joy! Een aantal keer sporten in een week zal je energie geven om de dag door te komen. Het is bovendien van belang dit voor een periode vol te houden. Je zal merken dat je je lichamelijk maar ook mentaal beter voelt. Het voelt als een boost voor je zelfvertrouwen en spieren!
  • Doe eens iets leuks. Begin een nieuwe hobby of plan een daguitstap met vrienden. Het bewandelen van onbekende wegen zal je motiveren om extra uitdagingen aan te nemen en je uiterste best te doen. Wat competitiviteit tussen de vrienden kan bovendien geen kwaad!
  • Het nemen van belangrijke beslissingen is geen goed idee wanneer je minder goed in je vel voelt. Het komt weleens voor dat je met een negatievere instelling bepaalde situaties gaat interpreteren. Tracht je geluk niet te vergroten door materialiteit, dat geluk zit vaak in de kleinste dingen.

Veel plezier!

Leave a Reply