Onderzoeksproject: Ario Guardian Angel

Wij streven naar veiligere wegen.
Neem als truckchauffeur deel aan ons onderzoek
 en help ons dit mogelijk te maken!

We worden dagelijks geconfronteerd met diverse ongevallen ten gevolge van onveiligheid op onze Vlaamse wegen. Truckchauffeurs vormen een belangrijk aandeel in het Belgische verkeer en zijn daardoor regelmatig betrokken bij een ongeval. Maar liefst 34% van alle ongevallen met zware bedrijfsvoertuigen hebben onoplettendheid of vermoeidheid als oorzaak. Samen met onoplettendheid achter het stuur, vormt vermoeienis een groot risico voor de chauffeur en zijn omliggende weggebruikers. Ario biedt een oplossing voor dit probleem.
Interesse?

Wat is Ario?

Ario is een aandachtmonitoringssysteem dat het aantal stuurcorrecties meet dat de chauffeur gedurende zijn rit maakt. Wanneer dit niet voldoet aan het minimum aantal bewegingen wordt de bestuurder op verschillende manieren gewaarschuwd. Op basis van een visueel en auditief signaal word je als chauffeur letterlijk en figuurlijk wakker geschud.

Maar we willen verder gaan!

Ons doel is om een prototype te bouwen van Ario Guardian Angel. Dit is een webplatform, gebouwd rond een waarschuwingssysteem dat met hoge precisie en in real-time het stuurgedrag van de chauffeur meet, met verbeterde zelflerende en predictieve logica, om zo Ario te laten evolueren tot een systeem dat het volledige stuurgedrag en stressniveau van de chauffeur in kaart brengt.

Het onderzoek

De opstart van dit project omvat een onderzoek in de slaapkliniek van het UZ Antwerpen. Hier zullen we een onderzoek uitvoeren met 50 chauffeurs. Tijdens dit onderzoek gaan we op zoek naar de stuurpatronen van de deelnemers in diverse situaties: zowel bij slaperig, gestresseerd als onaandachtig rijden. Dit onderzoek zal enerzijds bestaan uit testen met een simulator, en anderzijds uit het afleggen van een traject met een voertuig dat uitgerust is met een Ario systeem.

Voel jij je geroepen om je steentje bij te dragen aan de veiligheid op onze wegen?

Bezorg ons je contactinformatie en je krijgt van ons alle details!