Staf Cars uit de gemeente Lommel beschikt over een vloot van meer dan honderd touringcars en bussen die 24/7 naar nationale en internationale bestemmingen rijden. Het bedrijf rust al zijn internationale voertuigen uit met de slaap- en aandachtsdetector Ario, dit lieten ze onlangs weten op een persconferentie van Flixbus. Het systeem werd in samenwerking met de sector ontwikkeld door Comvoy, de Vlaamse start-up waar Jelle van Winckel en Thomas Dietvorst aan het roer staan.

“Samen met het zusterbedrijf Solmar Tours vervoeren we jaarlijks meer dan 100.000 passagiers,” zegt de zaakvoerder van Staf Cars, Paul Cremers. “Als autocarbedrijf hebben we de grote verantwoordelijkheid om onze klanten veilig en wel op hun bestemming te krijgen.”

Ario analyseert of een chauffeur nog alert is op basis van het stuurgedrag van de chauffeur. De bestuurder van een bus of truck maakt constant kleine stuurcorrecties. Een afwezigheid of een plotse terugval wil zeggen dat de chauffeur niet langer alert is achter het stuur. Je kan het ook duidelijk zien aan het verloop van het stuurgedrag van de chauffeur. In dat geval waarschuwt het systeem de chauffeur door een visueel of auditief signaal.

“Onze oplossing werd reeds op anderhalf jaar tijd in meer dan 100 Belgische autocars geïnstalleerd, en de bestellingen blijven binnenstromen” meldt Thomas Dietvorst, zaakvoerder bij Comvoy. “Natuurlijk blijven we innoveren. Ook de Vlaamse overheid ondersteunt ons onderzoek.”

Ook Adventure-Line, Demerstee – Van Mullem (Multiobus), Heidebloem, De Polder, ’t Ros Beiaard en De Wilg investeerden al in het Belgische slaapdetectiesysteem. Je kan ze herkennen aan de Ario sticker op hun voertuig.

Leave a Reply

All rights reserved Salient.