Je bent betrokken bij een verkeersongeval met gewonden. Natuurlijk is het belangrijk om niet meteen in paniek te slaan. Maar hoe kan je best handelen?

 

  1. Zorg er steeds voor dat je zelf veilig bent. Benader de plaats van het ongeval dus enkel als je dit kan doen zonder jezelf in gevaar te brengen. Kies er ook steeds voor om het ongeval voorbij te rijden en een stukje verderop te parkeren, zodat de hulpdiensten het ongeval steeds makkelijk kunnen bereiken. Draag altijd je veiligheidsvestje en kies er nooit voor een autostrade te voet over te steken.
  2. Zorg ervoor dat de slachtoffers en andere weggebruikers veilig zijn. Een voertuig kan in brand schieten of het ongeval kan na een gevaarlijke bocht gebeurd zijn, waardoor naderende voertuigen het niet zien. Zorg dat het ongeval duidelijk gesignaleerd wordt, door de knipperlichten aan te zetten en een gevarendriehoek te plaatsen. Als het ongeval in een bocht gebeurd is, kan je deze best voor de bocht zetten.
  3. Evacueer het slachtoffer enkel als het in gevaar is, bijvoorbeeld als er benzine uit de auto lekt. Probeer onnodige verplaatsing van het slachtoffer dus te vermijden. Als het nodig is de persoon te evacueren, probeer zijn hoofd, nek en lichaam dan zo weinig mogelijk te verdraaien.
  4. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is door tegen hem te spreken. Zorg er ook steeds voor dat de luchtwegen vrij zijn, dat kan door het hoofd naar achter en de kin omhoog te kantelen.
  5. Verwittig de hulpdiensten. Dit kan op het nummer 112. Vraag iemand anders om dit te doen, zodat je je kan focussen op het slachtoffer. Vermeldt steeds wat er gebeurd is en welke gevaren er zijn, welke hulpdiensten verwacht worden en in welke toestand de slachtoffers zich bevinden.
  6. Verleen eerste hulp. Controleer regelmatig het bewustzijn en de ademhaling. Zorg ervoor dat er geen slijm of braaksel in de keel zit en dat de tong de luchtwegen niet blokkeert. Bij een hartstilstand moet je zo snel mogelijk een hartmassage toepassen. Probeer ernstige bloedingen te stelpen door ze dicht te drukken met een absorberend verband, of een zakdoek of handdoek.
  7. Blijf bij het slachtoffer tot de hulpverlening het van jou kan overnemen.

Maar onze belangrijkste tip is natuurlijk: blijf kalm en denk rustig na. Met dit stappenplan helpen we je op weg. Al blijft het onze prioriteit om ervoor te zorgen dat je dit stappenplan nooit zal nodig hebben!

All rights reserved Salient.