De zomermaanden zijn een drukke periode voor de bussector. Buschauffeurs rijden lange afstanden en zijn ook tijdens het weekend druk aan het werk. Op onregelmatige uren en ’s nachts rijden vergt veel energie van de bestuurder. Bovendien zorgen hoge temperaturen voor extra vermoeidheid bij de chauffeurs. Overlast door warmte en vermoeidheid zijn niet ongewoon in deze periode.

Op vrijdagavond staan de chauffeurs met plezier klaar om een hele autocar met enthousiaste kinderen naar hun taalkamp te vervoeren. Ze ontvangen hen met een lach, laden hun koffers in en vertrekken naar hun bestemming. Ze spenderen het weekend ter plaatse en brengen hen op zondagavond weer veilig naar huis. Daarnaast brengen ze verschillende jeugdbewegingen en verenigingen naar hun bestemming en halen hen nadien weer op. Deze onregelmatige uren zorgen ervoor dat bestuurders tijdens de zomermaanden uit hun normale regeling vallen.

Autocarchauffeurs zonder reisgids

Na enkele dagen van rust staan de autocarchauffeurs opnieuw paraat om een vakantie naar Zuid-Frankrijk in goede banen te leiden. Ze brengen de vakantiegangers naar hun bestemming en zorgen dagelijks voor een uitgebreide voorbereiding van de uitstappen.

Waar de chauffeur vroeger het gezelschap kreeg van een reisgids om hem of haar op weg te helpen naar de locatie, moet hij nu alleen zijn weg zien te vinden naar deze meestal onbekende locaties. Zonder reisgids opzoek gaan naar een onbekende locatie blijft een uitdaging voor de chauffeurs. Dit vraagt de nodige voorbereiding en opzoekingswerk. En technische hulpmiddelen zoals bv. een professionele navigatie. Gezelschappen vandaag de dag hebben steeds vaker de wens om onbekende locaties te bezoeken, een uitstap naar Lourdes zit er dus minder snel in. Wanneer het reisgezelschap ‘s avonds gezellig zit na te praten haalt de buschauffeur zijn laptop boven.

12 tips voor autocarchauffeurs

Ook de blakende zon en de nachtelijke ritten hebben een grote invloed op de chauffeur. Last van de warmte en vermoeidheid zijn zeker niet buitengewoon. Gelukkig zijn er verschillende tips om dit te voorkomen!

 1. Rijd ’s nachts om aan de warmte te ontsnappen
 2. Drink voldoende water
 3. Neem een waterspray mee om je af en toe te verfrissen
 4. Zorg voor voldoende frisse lucht
 5. Probeer de verplichte pauze te houden tijdens de warmste uren van de dag
 6. Bedek het dashboard waar mogelijk met een handdoek, zodat het geen warmte opslaat en als kachel werkt
 7. Probeer de bus in de schaduw te parkeren
 8. Gebruik Ario zodat je gewaarschuwd wordt als je aandacht te zwak wordt
 9. Zorg dat je regelmatig iets kan eten
 10. Luister naar de radio
 11. Vraag je collega om mee op de baan te letten
 12. Zorg dat je genoeg kan slapen

Met deze tips kunnen buschauffeurs het hoofd koel houden deze zomer, want zonder hun toewijding zou de busvakantie helemaal niet zo geslaagd zijn!

All rights reserved Salient.